Regjeringen foreslår å øke kjøp av persontransport med tog fra 1,74 mrd. kroner i saldert budsjett 2010, til 2,22 mrd. kroner i budsjettet for 2011. Det kommer samtidig frem at interimsavtalen mellom samferdselsdepartementet og NSB for 2011 ikke er ferdigforhandlet enda. Hvilke konsekvenser vil det ha å videreføre en bevilgning på 1,74 mrd. kroner for 2011, dvs. samme beløp som i saldert budsjett 2010?
Spørsmålet har vært forelagt Samferdselsdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:
"Inneværende rammeavtale mellom staten ved Samferdselsdepartementet og NSB om statlig kjøp av persontransporttjenester med tog utløper i 2010 og partene forhandler nå om en interimsavtale for 2011 og en rammeavtale fra 2012.
Dersom bevilgningen på 1,74 mrd. kroner for 2010 videreføres for 2011 vil det få store konsekvenser for togtilbudene i Norge. Bevilgningen i 2010 dekker ikke kostnadene NSB har ved å produsere dagens togtilbud og selskapet kan ikke drive på underskuddsbasis i mange år fremover.
NSB har kostnads- og inntektsrisikoen i gjeldende rammeavtale og Samferdselsdepartementet betaler i henhold til avtalefestet fastpris per år. Flere sentrale forutsetninger ved fastprisavtalen har i etterkant vist seg å ikke inntreffe med den konsekvens at NSB har en stor underdekning i dagens rammeavtale. NSB anslår underdekningen i 2010 til å bli på ca. 400 mill. kr. Departementet har avvist å dekke NSBs økte kostnader i inneværende avtaleperiode under henvisning til at NSB har driftsrisikoen i avtalen. Etter flere forhandlingsrunder har NSB akseptert dette. I 2011 har NSB imidlertid et høyere kostnadsnivå enn tidligere. Blant annet har mangelen på lokomotivførere i 2007 ført til et varig høyere lønnsnivå i bransjen og har forplantet seg til øvrige arbeidstakergrupper. Dårlig kvalitet på infrastrukturen har videre medført betydelige indirekte og direkte kostnader for å håndtere avvikssituasjoner og også resultert i en reduksjon i antall reisende og reduserte trafikkinntekter. Selskapet har også oppbyggingskostnader knyttet til det å motta nye tog og legge til rette for gradvis økt produksjon. Forhandlingene med NSB om interimsavtalen for 2011 og en ny rammeavtale fra 2012 må følgelig ta utgangspunkt i at den faktiske situasjonen er en annen enn ved inngåelse av inneværende rammeavtale.
Departementet har i forhandlingene også vurdert grunnlaget for å redusere togtilbudet slik at dagens økonomiske ramme kan videreføres. Jernbanedrift er kjennetegnet av store faste kostnader som det er vanskelig å redusere på kort sikt. Det er videre innslag av nettverkseffekter både på kostnadssiden og inntektssiden. På kostnadssiden fremkommer nettverkseffektene ved at samme materiell benyttes på forskjellige produkter. Dersom ett togprodukt kuttes vil det variere sterkt hvor stor andel av materiellkostnadene som kan kuttes avhengig av hvor mye av materiellet som må beholdes for å kunne kjøre gjenværende togprodukter. Tilsvarende vil det for vedlikeholdskostnader variere hvor mye som kan kuttes avhengig av hvor stor kapasitet som frigjøres ved verkstedene. Inntektene vil, i motsetning til variable og faste kostnader, bortfalle fra dag 1. Det vil følgelig være en periode av usikker lengde med stort kostnadspådrag, men ingen inntekter og det vil av den grunn være lite å hente på å kutte togtilbudet på kort sikt."